ISSN: 2791-643X
Volume : 1 Issue : 1 Year : 2025
Tarandığımız İndeksler
SPOR, EĞİTİM VE ÇOCUK - Spr Ed Child: 1 (1)
Cilt: 1  Sayı: 1 - 2021
1. 
Kapak
Cover

Sayfa I

2. 
İçindekiler
Contents

Sayfa II

3. 
Editörden
Editorial

Sayfa III

DERLEME
4. 
Çocuk Edebiyatının Dünya’daki ve Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi
The Historical Development of Children's Literature in the World and Turkey
Aykut Koyuncuoğlu
doi: 10.5505/sec.2021.25743  Sayfalar 1 - 16
Çocukların gelişimini büyük ölçüde etkileyen çocuk kitapları, onların daha çok deneyim ve bilgi edinmeleri açısından önemlidir. Bunun yanında kitaplar çocukların üretme, keşfetme, gözlem yapma yeteneklerini geliştirir. Yaşam hakkında çok az sosyal görüşü ve tecrübesi olan çocukların yaş ve düzeylerine uygun olarak yazılan eserlerin geçmiş yıllara nazaran sayısının arttığı ve içeriğinin de büyüdüğü görülmektedir. Bununla birlikte çocuk eserleri, edebiyat topluluğu içinde kendisine çocuk edebiyatı olarak yer bulmuştur. Çocuk edebiyatı, çocukların yetişkinlik sürecine kadar geçen yaşantılarında onların hayal dünyasını genişleterek yön veren sözlü ya da edebi eserlerdir. Yetişkin olmamış bireylerin eğitilmesi noktasında çocuk edebiyatı ürünleri farklı dönemlerde çeşitlilik göstererek farklığını sürdürmüştür. Çocuk edebiyatı ürünlerinin yazınsal boyutunun yanında psikolojik ve pedagojik boyutları da önemlidir. Çocuk edebiyatının kapsamının ve boyutlarının daha iyi anlaşılması açısından çocuk edebiyatını tarihi gelişimi içinde değerlendirmek önemlidir. Bu bağlam çerçevesinde yapılan çalışmada çocuk edebiyatı türünün zamana karşı gelişimini ortaya koymak amaçlanmıştır. Türkiye’de ve Dünya’da çocuk edebiyatının tanımı, kapsamı, içeriği ve anlamı farklı dönemlerde yazarlar tarafından ele alınmış ve ifade edilmiştir. Giriş bölümünde ağırlıklı olarak çocuk edebiyatının erken çocukluk döneminde ve sonraki süreçlerde çocukların gelişim alanlarına olan katkılarından bahsedilmiştir. Ardından alan yazın çalışmaları derlenerek, tarihsel süreçler içerisinde çocuk edebiyatının Dünya’daki ve Türkiye’deki gelişimi değerlendirilmiştir.

ORIJINAL ARAŞTIRMA
5. 
5-6 Yaş Okul Öncesi Çocuklarının İzledikleri Çizgi Filmlerin Cinsiyet Değişkenlere Göre İncelenmesi
An Analysis of Cartoons Watched by Preschool Children aged 5-6 According to Gender Variables
Nuray Deniz Vural
doi: 10.5505/sec.2021.09797  Sayfalar 17 - 26
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma; Ağrı ilinde özel bir anaokulunda eğitim gören 5-6 yaş aralığındaki çocukların çizgi filmlerden etkilenme düzeylerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmada mevcut durumu ortaya çıkarmayı hedefleyen betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu özel bir anaokulundan tesadüfî yöntem ile seçilen 5-6 yaşlarındaki toplam 58 çocuk oluşturmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan 58 öğrenciden; erkek öğrenci sayısı 31, kız öğrenci sayısı ise 27’dir. Araştırma soruları araştırmacı tarafından hazırlanmış olup öğrencilerde yüz yüze görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir.
BULGULAR: Araştırma sonucunda; erkek çocukların çoğunluğu her zaman çizgi film izlediklerini, kız çocukların çoğunluğu ise bazen izledikleri tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Erkek çocukların çizgi filmlerden en çok hareket ve davranış özelliklerinden etkilendiği, kız çocukların ise, müzik ve davranış özelliklerinden etkilendiği görülmüştür. Erkeklerin en çok örnek aldığı çizgi film kahramanlarının macera içerikli, kızların ise eğlendirici ve sevimli kahramanlar olduğu tespit edilmiştir.

6. 
Yazılı Basında Kadına Şiddet Çalışmaları Üzerine Bir Değerlendirme
An Evalution On Women’s Violence Studies In The Printed Press
Kübra Türkoğlu, Simge Ünlü
doi: 10.5505/sec.2021.83097  Sayfalar 27 - 43
GİRİŞ ve AMAÇ: Şiddet unsuru, uzun süre varlığını hissettiren bir kavramdır. Şiddete maruz kalan her insanın temel insani haklarının hiçe sayıldığı kabul gören bir gerçektir. Şiddet, verdiği maddi ve manevi zararla toplumsal yapının iç huzurunu bozarak toplumu olumsuz etkileyen ve ülkenin mevcut imajına zarar vererek geri kalmış ülkeler seviyesine çekmektedir. Çok geniş bir kavramsal ve kuramsal arka plana sahip olan şiddet olgusu içerisinde olan kadına şiddet, farklı alanlarda çalışılan bir konudur. Kadına şiddet içerikli haberlerin temsil edilme biçimi, medyanın kadına şiddete verdiği önemi ve sağduyusunu yansıtmaktadır. Şiddetin birçok türü bulunmakla birlikte, bu çalışmada yazılı basında kadına şiddet konusu ve şiddetten etkilenen çocuk üzerinden sınırlandırılmaya gidilmiştir. Çalışmanın amacı; yazılı basının kadına şiddet konulu çalışmalarında haberi oluştururken kullandığı dil ve ideoloji, haberin alt metinlerde iletmek istediği mesajlar tespit edilerek kadına şiddet konusunda basının hangi doğrultuda haber ürettiğini ortaya koymaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2015-2020 yılları arasında Dergipark ve Ulusal Tez Merkezinde yayımlanan araştırma makaleleri ve yüksek lisans tezlerinde yazılı basında kadına şiddet çalışmaları doküman incelemesi yoluyla elde edilmiş ve bu veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Doküman incelemesi ile ulaşılan veriler belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirilerek çözümlenir ve daha anlaşılır bir hale getirilir.
BULGULAR: İçerik analizi çözümlemesi sonucunda ise medyanın kadına şiddete olan yaklaşımı incelenmiş ve çalışmaların vardığı sonuçlara odaklanılarak genel bir düşünce ve değerlendirme neticesinde, yazılı basın kadına şiddet konusuna yeteri kadar önem vermediği ve şiddeti meşru kılarak, normalleştirdiği görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yazılı basın kadına şiddet konusuna yeteri kadar önem vermediği ve şiddeti meşru kılarak, normalleştirdiği görülmüştür.

7. 
Sosyal Bilgiler Dersinde Ev Ödevlerine Yönelik Öğrenci Tutumları
Student Attıtudes Towards Homeworks In Socıal Studıes
Merve Dilek, Hatice Güler, Serkan Dilek
doi: 10.5505/sec.2021.69775  Sayfalar 44 - 54
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma sosyal bilgiler dersinde öğrencilerin ev ödevine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler (cinsiyet, ortalama, yaşanılan yer, sınıf düzeyleri) açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yıllarında Kars ilinde öğrenim gören 195 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmada veri toplama aracı olarak ‘Sosyal Bilgiler Ev Ödevi Tutum Ölçeği’ kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise istatistik programından faydalanılmıştır. Elde edilen verilerle T testi ve ANOVA yapılmıştır.
BULGULAR: Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyledir: Cinsiyete göre, not ortalamasına göre, sınıf düzeyine göre ve öğrencilerin yaşadıkları yerlere göre ödevlere yönelik tutumları istatistiksel açıdan anlamlı farklılaşmamaktadır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bulgulanan sonuçlar ilgili alanyazından farklılık göstermektedir. İlgili ölçeğin çeşitli örneklem grupları ile yeniden sınanması bulguların desteklenmesini sağlayacaktır.

8. 
High Scope Eğitimi Alan ve Almayan 4-5 Yaş Grubu Çocukların Sosyal Becerilerinin Karşılaştırılması
Comparison Of Social Skills Of 4-5 Years Old Children Who Receive High Scope Education and Who Do Not
Makbule Meziyet Arı, Buse Kerigan, Çağla Duran, Kevser Tuğba Çınar Karasu
doi: 10.5505/sec.2021.98608  Sayfalar 55 - 66
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmanın amacı High Scope eğitimi alan ve almayan 4-5 yaş grubu çocukların sosyal becerilerinin karşılaştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu araştırma nicel bir araştırma olup ilişkisel tarama modeliyle gerçekleşmiştir. Çalışma grubunu 2018-2019 Bahar yarıyılında İstanbul ilinde bulunan okul öncesi eğitime High Scope Eğitimi veren özel bir okul öncesi eğitim kurumu ile bu eğitimi vermeyen MEB 2013 eğitim müfredatına bağlı okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 4-5 yaşındaki 80 çocuk arasından basit seçkisel yöntem kullanılarak seçilen High Scope Eğitimi alan 29 ve almayan 31 çocuk, toplam 60 (N: 60) çocuk oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, çocukların sosyal beceri düzeylerini ölçmek için Ömeroğlu ve arkadaşları (2014) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan “Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği OSBED -Öğretmen Formu” kullanılmıştır. Ölçekte yer alan sorular okul öncesi öğretmenleri tarafından doldurulmuştur.
BULGULAR: Araştırmanın sonucuna göre High Scope Eğitimi alan 4-5 yaş grubu çocukların bu eğitimi almayanlara çocuklara göre OSBED alt boyutları olan ‘’başlangıç becerileri’’, ‘’akademik destek becerileri’’, ‘’arkadaşlık becerileri’’, ‘’duygularını yönetme becerileri’’ alt boyutları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşmaya rastlanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: High Scope Eğitimi alan 4-5 yaş grubu çocukların bu eğitimi almayan çocuklara göre sosyal becerilerin daha yüksek olduğu bulunmuştur.

LookUs & Online Makale