GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde bilgisayar ve teknoloji kullanımı eğitim alanında da oldukça yaygınlaşmıştır. Haliyle öğretmenlerin üzerine de bazı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Dolayısıyla, araştırma “Sınıf öğretmenleri için bilgisayar ve internet kullanımı özyeterlilik algıları ne düzeydedir?” probleminden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaç doğrultusunda tarama modeli ile gerçekleştirilen araştırmaya Mersin il sınıfları içerisinde çalışan sınıf öğretmenleri dahil edilmiştir. Katılımcılar zaman, maddiyat ve gereken iş gücü göz önüne alınarak uygun/kazara örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. 227’si kadın 165’i erkek olmak üzere 392 öğretmen araştırmaya katılmıştır. Öğretmenlerin bilgisayar ve internet kullanımıyla ilgili özyeterliliklerinin belirlenmesi için “Sınıf Öğretmenlerin için Bilgisayar ve İnternet Kullanımı Özyeterlilik Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çarpıklık ve basıklık katsayıları incelenerek normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu doğrultuda betimsel istatistik incelemesinin ardından Mann Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri yapılmıştır. Öğretmenlerin bilgisayar ve internet kullanımı özyeterlilikleri cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki deneyim değişkenleri açısından karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Araştırmanın sonucunda, sınıf öğretmenlerinin özyeterliliklerinde cinsiyet değişkeni için bilgisayar kullanımında ve mesleki deneyim değişkeni için hem internet hem bilgisayar kullanımında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Fakat eğitim düzeyi değişkeni için anlamlı farklılık görülmemiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu sonuçlarla aynı doğrultuda öğretmen veya öğretmen adayları üzerinde yapılan araştırmalarda cinsiyet değişkeninin anlamlı farklılık ortaya koyduğunu raporlayan çalışmalar bulunmaktadır (Gündüz ve Özdinç, 2008; Yenilmez ve diğerleri, 2011; Wu ve Tasi, 2006). Türkçe literatür incelendiğinde mevcut çalışmanın aksine cinsiyet değişkeni için anlamlı farklılık belirlenmeyen çalışmalar görülmüştür (Ata ve Baran, 2011; Kahraman ve diğerleri, 2013).
INTRODUCTION: Today, the use of computers and technology has become quite widespread in the field of education. Consequently, some duties and responsibilities fall on teachers. Therefore, the research was conducted based on the problem ‘What is the level of computer and internet usage self-efficacy perceptions of classroom teachers?’.
METHODS: In line with this purpose, classroom teachers working in Mersin province classrooms were included in the study which was conducted with the survey model. Participants were determined by convenience/accidental sampling method by considering time, material and labour force required. 392 teachers, 227 of whom were female and 165 of whom were male, participated in the study. ‘Computer and Internet Use Self-Efficacy Perception Scale for Classroom Teachers‘ was used to determine teachers’ self-efficacy in computer and internet use. Skewness and kurtosis coefficients of the obtained data were examined and it was determined that they did not show normal distribution. In this direction, Mann Whitney U and Kruskal Wallis analyses were performed after descriptive statistics analysis. Teachers' computer and internet use self-efficacy was compared in terms of gender, education level and professional experience variables.
RESULTS: As a result of the study, significant differences were found in the self-efficacy of classroom teachers in computer use for gender variable and in both internet and computer use for professional experience variable. However, no significant difference was found for the education level variable.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In the same direction with these results, there are studies reporting that the gender variable reveals a significant difference in studies conducted on teachers or prospective teachers (Gündüz & Özdinç, 2008; Yenilmez et al., 2011; Wu & Tasi, 2006). When the Turkish literature was analysed, contrary to the current study, there were studies in which no significant difference was found for the gender variable (Ata & Baran, 2011; Kahraman et al., 2013).